Foto’s voor publicatie

Het auteursrecht: eigendomsrecht van de foto
Bij iedere foto die je online plaatst krijg je te maken met auteursrecht. Het eigendomsrecht wordt in Nederland bepaald door de auteurswet. Het auteursrecht komt direct na het maken van de foto tot stand en geldt voor iedere foto die origineel/creatief is.

De rechten van beeldmateriaal gemaakt door onze fotografen blijven ten alle tijden eigendom van BeeldWoord. Dit geldt ook als dit niet expliciet is aangegeven op de website. Het is toegestaan gebruik te maken van onze foto’s op websites en media uitingen na (schriftelijke) toestemming en/of vergoeding. Hierbij geldt wel dat de fotograaf nooit afstand doet van zijn/haar persoonlijkheidsrechten.

Persoonlijkheidsrecht
Persoonlijkheidsrechten zijn onder meer het recht op naamsvermelding en het recht je te verzetten tegen aantasting van het werk. In het kort komt het er op neer dat op alle beelden van BeeldWoord auteursrecht berust. Wanneer beelden gebruikt worden na toestemming dient als naamsvermelding BeeldWoord (beeldwoord.nl) gebruikt te worden. Deze toestemming kan niet worden afgestaan aan derden.

Omdat de fotograaf de auteursrechten van de foto bezit hebt u toestemming nodig als u de foto zakelijk wilt gebruiken (bijvoorbeeld op de website van uw bedrijf), neem in dat geval vooraf even contact op met BeeldWoord om dit af te stemmen. Ook voor het delen van de foto en het publiceren op je website of via social media is toestemming nodig.

Gebruiksrecht
Gebruiksrecht geeft de toestemming voor het gebruik van werk weer. Via de volgende manieren kan een foto ‘gebruikt’ worden. Namelijk door gebruik te maken van een van de volgende licentie-afspraken, ook wel gebruiksrecht genoemd.

  1. Licentie voor eigen gebruik of publicatie (klein):
    Het fotobestand heeft een maximale afmeting van 800 pixels (langste zijde) en is daardoor uitermate geschikt voor gebruik op uw website of om te plaatsen op social media. Het bestand is niet geschikt om af te drukken. Deze foto mag je na downloaden hiervoor eenmalig gebruiken. Deze licentie is maximaal een jaar geldig na opnamedatum en kan na afloop in overleg verlengd worden.
  2. Origineel bestand voor eigen gebruik of publicatie (groot):
    Je ontvangt het originele fotobestand van ons in hoge resolutie. Bij het aanschaffen van deze licentie heb je toestemming om deze bijvoorbeeld in het clubblad van je vereniging te publiceren, met anderen te delen of bij een artikel in de lokale krant te plaatsen. Ook kun je de foto voor uw website gebruiken of via social media delen. Deze foto mag je na downloaden hiervoor eenmalig gebruiken. Deze licentie is maximaal een jaar geldig na opnamedatum en kan na afloop in overleg verlengd worden.

Foto’s worden nooit onbewerkt meegegeven. Voor alle foto’s geldt dat je ze gebruikt zoals wij ze bedoeld hebben (je mag dus geen aanpassingen aan het beeld doen, alleen de originele foto mag je tonen). In overleg met ons kan wellicht wel een en ander aangepast worden.