Dankbaar

Misschien zag je het onbewust wel aankomen. Voor jouw gezin en dierbare vrienden moet het fijn geweest zijn om exact te weten hoe jij jouw afscheid in gedachten had. Een lachje verschijnt op hun gezicht als ze vertellen dat je over alles, maar dan ook echt alles hebt nagedacht. Al jouw ideeën en wensen heb je aan het papier toevertrouwd. Een aantal persoonlijke brieven voor belangrijke mensen in jouw leven heb je achtergelaten.

De kist, de kaart, muziek, bloemen, genodigden, kleding, catering….en ga maar door. Tot in finesse heb je het uitgewerkt. Met een lach en traan wordt alles geregeld rondom de dag, dat zij definitief afscheid van je moesten nemen. Ze gaven nog aan het afscheid als niet definitief te voelen, immers in hun hart heb je een vast plekje verworven.

Jouw wens om tijdens het afscheid, mij als afscheidsfotograaf toe te laten, werd door hen niet direct begrepen. Maar jij wilde het en dus werd ik warm ontvangen en deelgenoot gemaakt van jouw wensen. Als geen ander begreep ik dat ze het spannend vonden om mij toe te laten terwijl ze zo vol verdriet zaten. Afscheid nemen van iemand die zo dichtbij je staat, is toch een hele intieme gebeurtenis. Op de achtergrond was ik aanwezig en wist ik de herinnering aan jouw afscheid in beeld te brengen, zoals jij het voor ogen had. Foto’s die de liefde voor jou weergeven. Emotie en herinneringen oproepen bij het bekijken ervan, maar gelijke tijd ook weer zorgen voor mooie gesprekken over jou.

Wat was ik dankbaar dat jouw dierbare familieleden naderhand aangaven ontzettend blij te zijn, dat jij jouw wens om foto’s door mij te laten maken tijdens jouw afscheid zo expliciet had omschreven. “We hadden er zelf nooit aan gedacht om dit te laten doen, maar wát zijn we blij met deze foto’s!”.