Het afscheid in beeld

Het corona virus houdt ons allemaal bezig en heeft tal van vervelende gevolgen door de noodzakelijke maatregelen die we met elkaar in acht moeten nemen. Met elkaar moeten we de schouders er onder zetten om het virus zo snel mogelijk op zijn retour te laten gaan. Een van de vele gevolgen zorgt ervoor dat uitvaartondernemers hebben moeten besluiten om alleen nog uitvaarten te organiseren in een kleine besloten kring.  

De ruimte tussen de aanwezigen op een uitvaart moet tenminste anderhalve meter zijn. Dit geldt ook voor rouwbezoek en condoleance bijeenkomsten. Een hand geven, een knuffel of bijvoorbeeld een arm om iemand heen slaan zijn door de voorschriften die de Rijksoverheid heeft voorgeschreven, op dit moment niet aan te raden. Natuurlijk zijn er alternatieve mogelijkheden om je medeleven op een andere manier kenbaar te maken. Door je hand op je hart te leggen en de condoleance uit te spreken breng je ook je medeleven over.

Maar wat als je er nu niet bij kunt zijn? Als afscheidsfotograaf weet ik hoe moeilijk het is om juist rondom dit verdrietige moment niet met alle mensen die je dierbaar zijn, gezamenlijk afscheid kunt nemen van een dierbaar persoon. Geen arm om iemand heen kunnen slaan, geen knuffel maar erger is dat een aantal mensen fysiek gewoon helemaal niet aanwezig kunnen zijn waar ze dat anders wel hadden kunnen zijn. De inzet van een afscheidsfotograaf  zorgt er voor dat het afscheid op een respectvolle manier in beeld wordt gebracht. Door de beelden te delen met familie en vrienden zorgen ze voor hou vast en dragen ze bij aan het verwerken van het verlies van een dierbaar iemand.
Tijdens het afscheid maken we als fotograaf van Infinitum afscheidsfotografie op gepaste afstand foto’s tijdens de momenten die we vooraf met elkaar hebben besproken. Het delen van deze beelden met de mensen die niet aanwezig waren, krijgen nu wel de kans om te zien hoe de dag is verlopen. Het delen van deze beelden brengt het gesprek op gang en de herinnering levend. Het geeft troost en draagt bij aan het verwerken van het verlies van de overledene.

Niet alleen foto’s maar ook videobeelden zorgen ervoor dat mensen de kans krijgen om er op deze manier toch op afstand bij te zijn. Beelden gemaakt tijdens het afscheid geven rust wanneer je niet meer exact kunt herinneren hoe de dag is verlopen of wanneer de herinneringen vervaagd zijn.