Kunst en cultuur bij Kasteel Warmelo

Niet te warm, maar wel af en toe een zonnetje. Het perfecte weer voor een uitstapje. Ik besloot om de zandsculpturen in de tuin van Kasteel Warmelo in Diepenheim te gaan bekijken. Dat was meteen een goede gelegenheid om een serie foto’s voor HofMarketing te maken.

Met mijn standaarduitrusting – telefoon, camera, batterij en geheugenkaartjes – ging ik op pad. De rit van Markelo naar Diepenheim is al prachtig op zichzelf, met landschappen die je echt doen beseffen hoe mooi deze streek van Nederland is. “50 tinten groen is niks,” dacht ik bij mezelf.

Ondanks de frisse temperatuur zaten er al aardig wat mensen op het terras op het plein voor het kasteel, genietend van koffie en iets lekkers. Het zag er verleidelijk uit, maar ik besloot meteen door te lopen naar de ingang van de zandsculpturen. Bij de kassa werd ik vriendelijk verwelkomd en kreeg ik een flyer met informatie. Het thema van dit jaar is “Op het pad van Rien Poortvliet”. De naam bracht meteen nostalgie met zich mee. Jaren geleden, toen ik zelf nog tekende, waren Poortvliet’s illustraties een grote inspiratiebron voor me. Zijn kunst, verhalen en unieke stijl hebben me altijd gefascineerd.

Rien Poortvliet was een echte meester in het vastleggen van de natuur, de jacht, en de wereld van kabouters. Terwijl ik bij de kassa stond, werd ik herinnerd aan de vele uren die ik doorbracht met zijn boeken. “Oh, u weet wel wie Rien Poortvliet is?” vroeg de medewerkster. Ja, dat wist ik zeker. Mijn enthousiasme om de zandsculpturen te bekijken in de tuin van Kasteel Warmelo werd met de minuut groter.

Bij het beginpunt van de wandeling, in de stallen van het kasteel, stond een prachtige zandsculptuur van Rien zelf, gezeten aan zijn schildersezel met zijn hond naast zich. Het zachte buitenlicht viel precies goed door het raam, een perfecte scène vastgelegd in zand. De details en afwerking van alleen deze eerste sculptuur was al erg goed. Het smaakte naar meer…

De zandsculpturen zijn verspreid door de tuin en elk kunstwerk is een eerbetoon aan de prachtige illustraties van Poortvliet. Hoe lang zouden de kunstenaars hieraan hebben gewerkt? Deze zandsculpturen zijn ware kunstwerken op zich. Het thema van dit jaar met werken van de tekende verhalenverteller Rien Poortvliet is werkelijk fantastisch gekozen.

Verspreid over de route zijn er verschillende bankjes waar je even kunt gaan zitten om te genieten van het uitzicht, de zon op je gezicht te voelen of gewoon even uit te rusten. In de tuin van het Warmelo komt kunst en natuur samen. De zandsculpturen bij Kasteel Warmelo zijn een absolute aanrader voor iedereen die van kunst en cultuur houdt, of gewoon van een mooie wandeling in een prachtige omgeving.

De geschiedenis van Landgoed Warmelo is groot. Wat me altijd bij blijft is dat het kasteel de thuisbasis was van de moeder van Prins Bernhard. Zou Beatrix als meisje ook hier door de tuin van het Warmelo hebben gelopen over de bruggetjes, bospaden en net zo genoten hebben van de prachtige spiegeling van het kasteel op het water van de vijver? Het was tenslotte haar oma die hier woonde. Het zijn van die malle gedachten die bovendrijven als je even op een bankje gaat zitten en geniet van de blik op het kasteel en de tuinkamers rondom.

Kasteel Warmelo biedt niet alleen een prachtige tuin en indrukwekkende zandsculpturen, maar ook een diepere kijk in het werk van een van Nederland’s grootste kunstenaars. Plan ook snel je bezoek en laat je ook inspireren door de kunst en de natuur in onze Hof.