Rollen zijn ineens omgedraaid

De rollen zijn omgedraaid. Nu zijn wij het, die het afscheid van een dierbaar persoon moeten gaan regelen. Bij elke keuze denken we na; “past het bij hem en zou jij dit zo gewild hebben?”. Gelukkig is de uitvaartondernemer geen onbekende, maar kende hij jou. Jouw speciale kenmerkende trekjes, hij weet ze exact te benoemen. We lachen om de herinneringen die we samen ophalen. Fijn, het schept meteen een band en vertrouwen. Onze wensen maar belangrijker nog… jouw ideeën over het afscheid neemt hij mee en weet hij te vertalen in dat wat wij voor ogen hadden. Bijzonder!

Nog geen twee uur geleden en nu moeten we jouw afscheid al gaan regelen. Ik pak mijn camera en leg jouw stoel vast. Het tafeltje met daarop wat persoonlijke spullen, die je altijd dicht bij de hand had, heb je gisteravond net als elke avond zorgvuldig neergelegd. Ik leg het vast, en weet eigenlijk niet waarom. Net zoals wat andere beelden, die ik zie en me herinneren aan jou. Het blijken nou net de foto’s te zijn, die ik later nog vaak zou gaan bekijken.

In kleine kring nemen we afscheid zoals jij dat wilde. Ondanks dat de tijd zo voorbij gaat, worden we niet opgejaagd en is er tijd en ruimte om allemaal op onze eigen manier stil te staan bij dat onvermijdelijke moment. Jou hier achterlaten terwijl de vogels fluiten, de zon schijnt en de lucht strakblauw is…. Wat ben ik blij met die paar foto’s, die mijn herinneringen levend houden. Me laten zien wat ik op dat moment niet heb opgemerkt maar zo fijn is om te zien. Gelukkig hebben we deze foto’s en kunnen we ze, wanneer we daar behoefte aan hebben, pakken en bekijken. Het is fijn om over je te praten. Gesprekken die bij het bekijken van de foto’s ineens ontstaan en het afscheid een bijzonder plekje geven in ons hart.

Kijken met je hart, voelen wat er toe doet…. afscheidsfotografie geeft steun bij het verwerken van het verlies van een dierbaar iemand. Dat is wat we met Infinitum-fotografie ook graag doen voor jou, wanneer je net als wij ineens wordt geconfronteerd met een onvermijdelijk afscheid.